22 Ağustos 2013 Perşembe

Değişik lezzetler

Zeytinyağlı Çağla


Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum ihtiva eden çağla, uzmanlara göre bağışıklık sistemini güçlendirerek hem kanserden koruyor hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağlıyor. Özellikle de lösemi, kemik iliği ve bağırsak kanseri teşhisi konulan hastalar günde 1 avuç çağla yemeli. Bunun dışında depresyona girenler, streste olanlar ve baş ağrısı çekenler için de çağla bir ilaç işlevi görebiliyor.


 Malzemeler

1 çay bardağı zeytinyağı
1 kg çağla
4 adet soğan
1 adet kabuğu soyulmuş
domates
1 demet dereotu
1 adet küp şeker
½ litre su
Yeterince tuz, biber
Yoğurt

Hazırlanışı

Çağlalar yıkanır ve çekirdekleri çıkartılır. Zeytinyağı tencerede hafifçe ısıtılır. Çağlalar ilave edilip 5 dakika orta ateşte sote edilir. Bu karışıma soğan, domates, dere otu ilave edilerek, karıştırılır. Tuz, biber, şeker ve suyu da ilave ettikten sonra pişmesi beklenir. Yemek soğuduktan sonra, dere otu ve tabağın kenarına bir tatlı kaşığı yoğurt ile süslemek suretiyle servis yapılır.


Çağla çorbası




 Malzemeler


İki kaşık zeytinyağı
200 gram çağla
1 adet soğan
Et suyu veya normal su
Tuz, biber
1 kutu krema

Hazırlanışı

Çağlalar yıkanır ve çekirdekleri çıkartılır. Zeytinyağı tencerede hafifçe ısıtılır. Çok ince doğradığınız soğan ve sarımsak çağla ile birlikte 8-10 dakika kavrulur. Biraz yumuşadıktan sonra içine et suyu veya normal su ilave edilir ve 20-25 dakika kaynatılır. Daha sonra el blender'i yardımıyla püre haline getirilir. Krema, tuz biber ve istediğiniz baharatlar içine katılır. Afiyetle içilir.


Yoğurtlu çağla aşı ( Gaziantep )




Malzemeler

1 kg taze badem çağlası 

500 g parça et 
1/2 bardak nohut
1 adet soğan
5-6 bardak su 
1,5 tatlı kaşığı tuz 
3 kâse (bardak) süzme yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı 
1 yemek kaşığı haspir 
1/2 tatlı kaşığı karabiber 


Hazırlanışı:


Nohudu ayıklayın ve bir gece önceden ıslatın. 
Eti yıkayın ve üstünü aşacak kadar su ile tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca suyun yüzeyinde oluşan köpükleri etin suyuna karıştırmadan kevgirle toplayıp alın. 
Soğanı ince ince kıyın, nohut ve tuz ile birlikte tencereye ekleyin. 



Çağlaları ortadan kesin, yumuşak çekirdek bölümünü çıkarın. Çağlaları üstünü kapatacak kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzgece boşaltın. Et ve nohut iyice pişince çağlaları tencereye ekleyin. Eğer çağla çok körpe ise,ayrıca haşlamadan ve bölmeden bütün olarak doğrudan ete koyabilirsiniz. 



Yoğurdu yumurta ile pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak ısıtın. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilâve edin ve iyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin. Karıştırmaya devam ederek bir iki taşım kaynatın ve altını kapatın. 



Tereyağı veya zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. Haspir ve karabiberi ekleyin. Çağla aşının üstüne gezdirin ve servis yapın. 


Not: Meraklıları çağla mevsiminde bu yemeği yapmak için Adana tarafından gelen ilk çağlalara rağbet etmez, mutlaka Nurgana köyünden gelen çağlanın çıkmasını beklerlermiş. Nurgana tarafı badem ve meyveleriyle tanınan bir bölgedir.

( Tarifler netten alıntıdır)

Hiç yorum yok: